فهرست مطالب

Agricultural Management and Development - Volume:9 Issue: 1, Mar 2019

International Journal of Agricultural Management and Development
Volume:9 Issue: 1, Mar 2019

  • تاریخ انتشار: 1397/12/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ناصر ولی زاده، مسعود بیژنی *، داریوش حیاتی صفحات 1-10
    به اعتقاد بسیاری از کارشناسان بخش کشاورزی ناکارآمد نقش مهمی را در زوال منابع آب در سرتاسر دنیا داشته است. نقش کشاورزان و رفتارهای حفاظت آب آنان به عنوان یک موضوع کلیدی در مباحث مدیرت آب مطرح است. در این راستا، نظریه های رفتاری مختلفی در حوزه‎ی روانشناسی اجتماعی و محیط‎زیست مطرح گردیده است. این گوناگونی نظریه‏ های رفتاری در بسیاری از موارد باعث سردرگمی پژوهشگران شده و باعث می‎شود که نتوانند نظریه‎ی مناسب برای تحلیل رفتارهای حفاظت آب کشاورزان را از میان نظریه‎های موجود انتخاب کنند. از طرف دیگر، مطالعاتی هم که از نظریه‎ی رفتاری خاصی برای تحلیل‏ های خود استفاده می‎کنند، عموما توجیه‏ های منطقی برای انتخاب نظریه ‏ی مورد نظر ارائه نمی‎دهند. در این راستا، هدف اصلی مطالعه‎ی مروری حاضر تبیین مبانی مهمترین نظریه های رفتاری، تقسیم‎بندی آنان و در نهایت بحث انتقادی در مورد کاربرد هر کدام از این نظریه ها برای رفتارهای حفاظت آب کشاورزان بود. پژوهش حاضر از نوع پژوهش‎های اسنادی است که با استفاده از یک مرور ادبیات نظام‎مند انجام شد. یافته‏ های حاصل از مقایسه‏ ی نظریه ها نشان داد که "نظریه‎ی انتخاب‏ شده" باید با "نوع رفتار مورد مطالعه" تناسب داشته باشد. به عبارت دیگر، برای رفتارهای فرد محور مانند رفتار حفاظت آب، پرداخت هزینه برای حفاظت از آب و مواردی از قبیل بهتر است از نظریه هایی مانند رفتار برنامه ‏ریزی شده و نظریه‏ ی اقدام منطقی استفاده شود. زیرا، چنین رفتارهایی مستقیما با منافع شخصی کشاورزان ارتباط دارند اما، در رفتارهایی که ماهیت مشارکتی و جمعی دارند، فرد ممکن است از منافع آنی و کوته‏ بینانه خود برای دستیابی به منافع جمعی و بلندمدت نادیده بگیرد. لذا در این موارد به نظر می‎رسد که استفاده از رویکرد اخلاقی و نظریه های آن مانند نظریه‎ی ارزش باور هنجار و نظریه‎ی فعال سازی هنجار مناسب باشد. در نتیجه پیشنهاد می‎شود که محققان و عوامل اجرایی کشاورزی از نظریه‎های رویکرد منطقی برای تحلیل رفتار حفاظت از آب کشاورزان استفاده کنند.
    کلیدواژگان: رفتار حفاظت آب، نظریه های اخلاقی، نظریه های منطقی
  • عنایت عباسی * صفحات 11-24
    این پژوهش به بررسی اثربخشی پروژه ی IPM/FFS، از ابعاد اقتصادی، فنی، اجتماعی- ارتباطی، زیست محیطی و روانشناختی پرداخته است. تحقیق از نوع توصیفی همبستگی می باشد که با روش پیمایشی انجام شده است. جامعه تحقیق شامل 70 نفر از گلخانه داران استان های تهران و البرز بوده است که پروژه IPM/FFS را اجرا کرده اند. با استفاده از جدول کرجسی و مورگان (1970) و نمونه گیری طبقه ای تصادفی 55 نفر از گلخانه داران مذکور به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شدند. پرسشنامه ابزار اصلی جمع آوری داده ها بود که روایی آن به تایید پانلی از متخصصین ترویج و آموزش کشاورزی رسید و پایایی بخش های مختلف آن در مرحله پیش آزمون با محاسبه آلفای کرونباخ بین 77/. و 86/. محاسبه گردید. با توجه به نتایج، پروژه IPM/FFS به ترتیب روی ابعاد اجتماعی- ارتباطی، روانشناختی، زیست محیطی، فنی واقتصادی گلخانه داران تاثیر می گذارد. اثربخشی پروژه IPM/FFSبا متغیرهای تحصیلات، مدت زمان اجرای IPM، میزان رضایت از حمایت های دولتی و ویژگی های سایت های یادگیری IPM/FFS، دارای رابطه مثبت و معنادار و با متغیرهای سن و مساحت اجرای IPM، دارای رابطه منفی و معنادار بود. طبق نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه، سه متغیر ویژگی های سایت های یادگیری، تحصیلات و میزان رضایت از حمایت های دولتی قادرند 66 درصد از واریانس متغیر اثربخشی پروژه IPM/FFSرا تبیین کنند. در نهایت پیشنهاد می شود از آنجا که هزینه اجرای مدیریت تلفیقی آفات، معمولا بیش از توان مالی گلخانه داران است، حمایت های اقتصادی دولت (نظیر اعطای وام و تسهیلات ویژه، تضمین خرید محصولات ارگانیک) از گلخانه داران مجری افزایش یابد.
    کلیدواژگان: اثربخشی، مدیریت تلفیقی آفات، مدارس مزرعه ای کشاورزان، گلخانه دار
  • علی سردار شهرکی*، جواد شهرکی، سید آرمان هاشمی منفرد صفحات 25-35
    حوضه هیرمند به دلیل وجود خشکسالی، هم چنین رشد روز افزون مصارف آب و رقابت بخش های مختلف، وارد مرحله بحرانی آب شده است، این خطر در سال های آتی تشدیدتر خواهد شد. بنابراین برای مقابله با آن می بایست نسبت به انواع مصرف آب با حساسیت بیشتری برخورد کرد. از جمله این مصارف، آب مجازی می باشد. در پژوهش حاضر، تقاضای آب مجازی محصولات کشاورزی منطقه سیستان در سال زراعی 93-1392 محاسبه و با استفاده از مدل WEAP اثرات اجرای این سناریو از سال 2015 تا 2030 بر منابع و مصارف آب پیش بینی گردید. طبق نتایج محصولات گوجه فرنگی و یونجه با این که نیازآبی بالایی داشتند، اما به سبب عملکرد بالای تولید، تقاضای آب مجازی کمتری داشته اند، هم چنین بیشترین نیاز آب مجازی برای دو محصول گندم و جو بدست آمد. نتایج مدل WEAP نشان داد که در سناریوی آب مجازی، سالیانه به طور میانگین مقدار تقاضای آب 61 درصد برای کارایی خالص و 17 درصد برای کارایی به حالت فعلی کمتر شده است. تقاضای تامین نشده حدود 383 میلیون متر مکعب کاهش خواهد یافت. بنابراین با توجه به شرایط خشکسالی حاکم بر منطقه، اجرای این سناریو در جهت حفظ منابع آب بسیار مناسب خواهد بود، از این رو پیشنهاد می شود که طرح های توسعه کشاورزی در منطقه سیستان با توجه به این مفهوم آب مجازی، برنامه ریزی و سرمایه گذاری شوند.
    کلیدواژگان: آب مجازی، بخش کشاورزی، مدیریت منابع آب، شبیه سازی، حوضه هیرمند
  • احمدرضا عمانی *، آزاده نورالله نوری وندی صفحات 37-44
    هدف از این مطالعه شناسایی عوامل موثر بر پذیرش مدیریت ضایعات گندم توسط گندمکاران بود. روش به کار گرفته شده در این تحقیق کاربرد مدل های پروبیت فضایی و تخمین مدل ها از طریق مدل بیزین بود. نرم افزار MATLAB در این تحقیق به کار گرفته شد. داده ها از بین 220 نفر گندمکار استان خوزستان از طریق روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شد. برای محاسبه ضرایب بیزین از الگوریتم هیستینگ- متروپلیس و نمونه گیری گیپس استفاده شد. برای استخراج الگوی مناسب بر اساس تاخیر و خطای فضایی از آزمون لاگرانژ استفاده شد.بر اساس نتایج بدست آمده هر دو الگو با احتمال 99 درصد معنادار شدند. بنابراین، از هردو الگو میتوان در تفسیر نتایج استفاده کرد. بر اساس نتایج حاصل از برآورد الگوهای تاخیر فضایی و خطای فضایی مشخص شد که به ترتیب مشارکت در کلاس های ترویجی، دانش فنی، درآمد، عملکرد محصول، سطح مکانیزاسیون و ضرایب اتورگرسیو فضایی نقش معنی داری بر پذیرش مدیریت ضایعات گندم داشتند.
    کلیدواژگان: الگوی بیزی، الگوی فضایی، مدیریت ضایعات گندم
  • فیض الله منوری فرد *، مسعود برادران، بهمن خسروی پور صفحات 45-54
    فرایند هم ارزش آفرینی به عنوان موضوعی مبتنی بر کنش و ارتباط دو طرفه ی بین افراد، موضوعی کلیدی در سراسر شبکه مدیریت محسوب می شود. پژوهش های اخیر نیز، تاکید ویژه ای بر تعامل بین افراد در راستای هم ارزش آفرینی نموده اند. از این دیدگاه، تعامل بین افراد به سازماندهی منابع و ارزش های آن ها کمک شایان توجهی می کند. چرا که فرایند تبادل تجارب در فرایندهای تعاملی، زمینه ی شناسایی منابع را فراهم کرده و بسترهای لازم را برای همکاری به منظور ایجاد ارزش های مشترک طی فرایندهای تبادلی فراهم می کند. بر این پایه، هدف پژوهش حاضر که به روش مطالعه ی نظام مند و تحلیل های عمیق از مباحث مربوط به هم ارزش آفرینی انجام شد، شناسایی انگیزاننده های هم ارزش آفرینی در میان دانشجویان دانشگاه های کشاورزی و منابع طبیعی ایران جهت نهادینه سازی پایداری بود. یافته های حاصل از آمار توصیفی نشان داد که سطح هم ارزش آفرینی دانشجویان با اعضای هیات علمی در زمینه پایداری، در حد متوسط است (60/43 درصد از دانشجویان). یافته های تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد که هفت عامل کیفیت تدریس با مقدار ویژه 479/9، حمایت مدیریتی با مقدار ویژه 762/6، سرمایه اجتماعی با مقدار ویژه 623/6، اعتماد به اعضای هیات علمی با مقدار ویژه 787/4، خودکارآمدی با مقدار ویژه 552/4، ارزش های حمایت زیست محیطی با مقدار ویژه 517/4، و زیرساخت های فناوری اطلاعات و ارتباطات با مقدار ویژه 280/3 در مجموع 74/77 درصد از کل واریانس هم ارزش آفرینی دانشجویان با اعضای هیات علمی در جهت پایداری تبیین می کنند.
    کلیدواژگان: پایداری، توسعه ی پایدار، ساختاردانشگاه، هم ارزش آفرینی
  • مهرنوش میرزایی*، سعید یزدانی، محمدرضا نظری، ابوالفضل محمودی، غلامرضا یاوری، محسن شوکت فدایی صفحات 55-65
    با افزایش شکاف عرضه و تقاضای آب در سال های اخیر و اجرای طرح احیا و تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی توسط وزارت نیرو پیش بینی می شود که فشار بر بخش کشاورزی در آینده از طریق سهیمه بندی و بازتخصیص منابع آب از این بخش به بخش های با اولویت بالاتر وارد شود. در این پژوهش آثار اقتصادی اجرای سیاست غیرقیمتی کاهش عرضه منابع آب، سیاستهای قیمت گذاری آب و مالیات و یارانه به ازاء هر مترمکعب آب بیشتر مصرف شده یا صرفه جویی شده نسبت به میانگین نیاز ناخالص الگوی کشت بر مولفه های بخش کشاورزی در استان قزوین بر اساس آمار و اطلاعات سال زراعی 93-92 و با بسط یک الگوی برنامه ریزی ریاضی مثبت با رهیافت حداکثر آنتروپی بررسی شده است. نتایج نشان داد که، سیاست غیر قیمتی عرضه آب به میزان 50 درصد بیشترین بازده اقتصادی هر متر مکعب آب مصرفی را داراست که میزان آن 2/771 تومان برآورد شده است. بیشترین کاهش مصرف کودهای شیمیایی در سناریوی 50 درصد کاهش آب در دسترس و سناریوی تلفیقی 30 درصد کاهش آب و 50 درصد افزایش قیمت آب مشاهده شده است. با مقایسه ی اشتغال در واحد سطح نسبت به سال پایه در سناریوهای مختلف بیشترین سطح اشتغال در سناریوی 50 درصد کاهش آب در دسترس و سپس سناریوی تلفیقی 30 درصد کاهش آب در دسترس ایجاد شده است. با عنایت به اینکه سیاست غیر قیمتی کاهش آب در دسترس در بهبود وضعیت مصرف آب، تغییر الگوی کشت موثرتر از سیاستهای قیمتی ذکر شده در مطالعه است پیشنهاد می گردد در منطقه ی مورد مطالعه تلفیقی از سیاستهای ذکر شده اعمال گردد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی ریاضی مثبت، سیاست های قیمتی و غیر قیمتی، بازده اقتصادی آب
  • هاشم امین پناه*، سعید فیروزی صفحات 67-76

    این آزمایش مزرعه ای در ایستگاه تحقیقات برنج تنکابن، ایران، به منظور بررسی اثر کاربرد باکتری های محرک رشد گیاه بصورت بذرمال بر رشد و عملکرد برنج در سطوح متفاوت کود شیمیایی نیتروژن انجام شد. این آزمایش به صورت فاکتوریل دو عاملی و در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. فاکتورهای مورد بررسی شامل کاربرد باکتری های محرک رشد گیاه (ازتوباکتر کروکوکوم، آزوسپریلوم لیپوفروم، کاربرد توام ازتوباکتر کروکوکوم و آزوسپریلوم لیپوفروم و عدم کاربرد باکتری های محرک رشد گیاه) و مقدار کود نیتروژن (50، 75 و 100 درصد مقدار کود شیمیایی نیتروژن توصیه شده، به ترتیب برابر 50 ، 75 و 100کیلوگرم نیتروژن در هکتار) بودند. نتایج نشان داد که حداکثر مقدار عملکرد شلتوک (7875 کیلوگرم در هکتار) در پلات های تیمار شده با کاربرد توام باکتری ازتوباکتر کروکوکوم و آزوسپریلوم لیپوفروم مشاهده شد، در حالی که حداقل عملکرد شلتوک در تیمار شاهد عدم مصرف باکتری مشاهده شد. همچنین نتایج نشان داد که با افزایش مصرف نیتروژن از 50 به 100 کیلوگرم در هکتار، عملکرد دانه، تعداد خوشه در متر مربع، تعداد پر در خوشه و وزن هزار دانه به ترتیب 9، 9، 18 و 6 درصد افزایش یافت. حداکثر عملکرد (7875 کیلوگرم در هکتار) با مصرف نیتروژن به میزان 75 کیلوگرم در هکتار و کاربرد توام باکتری ازتوباکتر کروکوکوم و آزوسپریلوم لیپوفروم مشاهده شد.

    کلیدواژگان: ازتوباکتر کروکوکوم، آزوسپریلوم لیپوفروم، برنج، نیتروژن
|
  • Naser Valizadeh, Masoud Bijani *, Dariush Hayati Pages 1-10
    According to experts, the inefficient agricultural sector has a dominant role in degrading water resources all over the world. Farmers’ conservational behavior is an important aspect of new integrated water management studies. Relevantly, various behavioral theories have been proposed in the field of environmental psychology. The main objective of the present comparative analysis and review study was to explain foundations of the most remarkable water conservation behavioral theories, classify them, and finally, present a critical discussion on the better application of each theory to explain the farmers' Water Conservation Behaviors (WCBs). This study is based on the documentary research method which was accomplished using a systematic literature review. The comparison analysis of existing theories indicates that the “theory selection” should be consistent with the “type of behavior under study”. Consequently, it is recommended to adopt the theories like Planned Behavior Theory and Reasoned Action Theory to illustrate the private-sphere WCBs such as farmers’ willingness to pay for water conservation because these behaviors are directly associated with the farmers’ personal interests. With respect to those conservational behaviors with participatory and collective nature, an individual may ignore his/her short-sighted and immediate benefits to achieve collective and long-term interests. In such a case, the use of moral approach and its relevant theories, including the Value-Belief-Norms Theory and the Norm Activation Theory, seems to be more appropriate. Consequently, agricultural practitioners and researchers are recommended to use rational approach theories to analyze the WCBs of farmers.
    Keywords: Water conservation behavior (WCB), moral theories, rational theories
  • Azadeh Ahmadvand, Enayat Abbasi *, Homayon Farhadian, Hadi Moumenihelali, Alireza Norouzi Pages 11-24
    This research investigated the effectiveness of IPM/FFS project from economic, technical, social-communicative, environmental and psychological aspects in a descriptive-correlational design based on the survey method. The research population consisted of 70 greenhouse producers that had implemented IPM/FFS project in Tehran and Alborz provinces, Iran. Using Krejcie and Morgan (1970)'s sample size table and stratified random sampling method, 55 greenhouse producers were selected as the research sample. A questionnaire was the main tool for data collection. The validity of the questionnaire was confirmed by a panel of agricultural extension and education experts and its reliability was confirmed by calculating Cronbach's alpha coefficients (0.77≤a≤0.86). The results showed that the IPM/FFS project has affected social-communicative, psychological, environmental, technical and economic factors, respectively. There were positive and significant relationships between effectiveness of the IPM/FFS project and education, the duration of IPM implementation, satisfaction with governmental support and the characteristics of IPM/FFS learning sites whilst the effectiveness of IPM/FFS project was negatively and significantly related to age and greenhouse area under IPM project. According to multiple regression analysis, the characteristics of IPM/FFS learning sites, education and satisfaction with governmental supports could account for 66 percent of variance of the effectiveness of IPM/FFS project. Finally, as implementation cost of integrated pest management is usually beyond greenhouse producers’ financial ability, it is suggested that the government provide greenhouse producers with more economic supports (e.g. granting loan and special facilities and guaranteed purchase of organic products).
    Keywords: Effectiveness, farmers field schools (FFS), greenhouse producer, Integrated Pest Management (IPM), Farmers Field Schools (FFS), Greenhouse Producer
  • Ali Sardar Shahraki *, Javad Shahraki, Seyed Arman Hashemi Monfared Pages 25-35
    Due to the frequent drought periods, water consumption increase, and competition of different water-using sectors, the Hirmand catchment is in a critical water status in the Sistan region. This threat has been intensified in recent years. To cope with this problem, we must pay more attention to different types of water use such as virtual water as a water saving method. The present study calculates virtual water demand of agricultural products in the Sistan region in the cropping year of 2013-2014 using water evaluation and planning (WEAP) system. Furthermore, impacts of the implementation of the virtual water scenarios are predicted on water resources and consumption over the 2015-2030 period. Results show that tomato and alfalfa have less virtual water demand despite their high water requirements due to their high production yield. Furthermore, wheat and barley have the highest virtual water demand. Also, the results of the WEAP model reveal that in the virtual water scenario, the mean annual water demand is lower than the current account (61% for net efficiency, 17% for current efficiency). Consequently, unmet demand will be reduced about 383 million m3. Therefore, given the prevalence of drought in the region, it is appropriate to implement this scenario to protect water resources. Hence, it is highly recommended to orient planning and investment in agricultural development projects of the Sistan region with the concept of virtual water.
    Keywords: Virtual water, Agricultural sector, Water resource management, simulation, Hirmand catchment
  • Ahmadreza Ommani *, Azadeh Noorollah Noorivandi Pages 37-44
    The purpose of this study was to identify factors influencing the adoption of wheat waste management by wheat farmers. The method used in this study using the spatial Probit models and Bayesian model was used to estimate the model. MATLAB software was used in this study. The data of 220 wheat farmers in Khouzestan Province based on random sampling were collected in winter 2016. To calculate Bayesian coefficients the Gibbs sampling and Metropolis–Hastings algorithm were used. A Lagrange Multiplier test for spatial error dependence [LM(err)] and a Lagrange Multiplier test for spatial lag dependence [LM(lag)] to extract the appropriate model were used.The results of both models were statistically significant with 99% probability. Thus, both models can be used in interpreting the results. Based on the results of the estimation of spatial models the variables of participation in extension courses, technical knowledge about management of waste, income, crop’s yield, mechanization level and the spatial autoregressive coefficient had significant role on adoption of waste management.
    Keywords: Bayesian model, spatial models, wheat waste management
  • Feyzallah Monavvarifard *, Masoud Baradaran, Bahman Khosravipour Pages 45-54
    Value co-creation process as a mutual interaction between individuals is a key issue across the management network. Recently, studies have placed a special emphasis on people’s interaction in order to accomplish value co-creation. Given that the process of experience exchange enables us to identify our resources in transactional processes and make collaboration to achieve common values, the purpose of this study was to identify factors affecting student value co-creation to institutionalize sustainability in agricultural and natural recourses universities. Statistical population of the research consisted of 2248students of which 204 students were selected using stratified random sampling. The main research tool was a researcher-made questionnaire whose face and content validity was confirmed by a panel of experts and whose construct validity was confirmed by using explanatory factor analysis (KMO = 0.752; P= 0.01).The reliability was checked by calculating ordinal theta ( 0.89). Data was analyzed by SPSS20.Descriptive findings showed that student value co-creation level was moderate (43.060 percent). The findings of exploratory factor analysis revealed that seven factors including teaching quality, support from top management, students’ social capital, confidence to faculty member, self-efficacy, pro-environmental values, and infrastructures of information and communication technology (ICT) captured 77.74 percent of student value co-creation variance.
    Keywords: Sustainability, Sustainable Development, University structure, Value co-creation
  • Mehrnoosh Mirzaei *, Saeid Yazdani, Mohammad reza Nazari, Abolfazl Mahmoodi, Gholamreza yavari, Mohsen Shokatfadaei Pages 55-65
    With the widening of the gap in water supply and demand in recent years and the schemes of the Ministry of Energy to restore and balance underground tables, the agricultural sector is projected to be under increasing pressure due to the rationing programs and the allocation of water resources to other sectors with higher economic efficiency in water use. We explored the economic impacts of non-pricing policy of limiting water supply and the policies of water pricing, taxing, and subsidization as per each m3 water use over or below the average gross requirement of the planting pattern on the components of the agricultural sector in Qazvin Province using the data and statistics for the 2013-2014 growing season and the expansion of positive mathematical programming model with the maximum entropy approach. The results showed that the non-pricing policy of 50% limitation of water supply would have the highest economic return per m3 water use. It is estimated to be 0.23$. The highest reduction of chemical fertilizer use would be accomplished in the scenario of 50% limitation of water availability and the integrated scenario of 30% water availability limitation + 50% higher price for water. According to the comparison of employment per unit area vis-à-vis the reference year under different scenarios, the scenario of 50% limitation of water supply (20% increase per ha versus the reference year) would be the best for employment creation followed by the integrated scenario of 30% limitation of water availability. Since the non-pricing policy of limiting water availability would be more effective than the pricing policies in improving water use status and changing planting pattern, it is recommended to apply a combination of these policies in the studied region.
    Keywords: Positive mathematical programming, pricing, non-pricing policies, water economic return
  • Hashem Aminpanah *, Saeed Firouzi Pages 67-76

    A field experiment was conducted at Rice Research Station of Tonekabon, Iran, to determine the effect of seed inoculation with plant growth-promotingrhizobacteria on rice grain yield and yield components under different nitrogen (N) rates. The experimental design was a Randomized Complete Block with factorial arrangement and three replicates. Factors included seed inoculation with plant growth-promoting rhizobacteria [control (un-inoculated), seed inoculation with Azospirillum lipoferum, seed inoculation with Azotobacter chroococcum, and seed inoculation with a combination of A. lipoferumand A. chroococcum] and N rates (100%, 75%, and 50% of recommended nitrogen rates, i.e. 100, 75 and 50 kg N ha-1, respectively). Results showed that the highest grain yield (7875 kg ha-1) was recorded for plants inoculated with a combination of A. lipoferumand A. chroococcum, while the lowest one was recorded for un-inoculated control plants. Moreover, rice grain yield, panicle number per m2, grain number per panicle, and 1000-grain weight increased by 9%, 9%, 18%, and 6%, respectively, as N fertilizer rate increased from 50 to 100 kg ha-1. The highest grain yield (7875 kg ha-1) was obtained when N was applied at the rate of 75 kg ha-1to seeds inoculated with a combination of A. lipoferumand A. chroococcum.

    Keywords: Azotobacter chroococcum, Azospirillum lipoferum, nitrogen, rice